SPEL BIJ HONDEN 
Samen spelen hoort leuk te zijn. Het is geen spel (meer) als bijvoorbeeld één van de honden onzeker wordt, ondersteboven wordt gelopen, gepest wordt, opgejaagd of bang is. Indien het geen spel is, moet u het onderbreken. Om te zien of de honden aan het spelen zijn kunt u als eigenaar op onderstaande punten letten:
  • Spelboog: Een uitnodiging om te gaan spelen. De hond gaat met de voorkant van zijn lichaam omlaag, de voorpoten liggen plat op de grond en de kont blijft omhoog. Een spelbuiging vindt plaats voordat het spel begint of als er tijdens het spel een korte pauze is geweest. Spelbuigingen zijn duidelijker bij honden die elkaar niet of pas net kennen. Bij honden die elkaar al kennen is er vaak sprake van nog maar hele korte bewegingen.
  • Rolwisseling: De ene rent achter de ander aan en vervolgens andersom of de ene ligt op de grond en het volgende moment de ander. Wanneer er geen rolwisseling plaatsvindt is er meer sprake van eenzijdig spel. Bedenk dan of beide partijen het nog naar hun zin hebben en gelijkwaardig spelen.
  • Pauzes: Honden die spelen, zullen geregeld even een moment stil staan en niets doen. Deze momenten zijn belangrijk om de opwinding wat te laten zakken en te zien of de ander nog wel verder wil spelen.
  • Aanpassing: Wanneer er grote verschillen tussen spelende honden zijn, zal de sterkere hond zich daarop aanpassen. Denk aan een volwassen hond die gaat liggen om met een pup te spelen of een snelle hond die zijn tempo verlaagt, zodat de langzamere hond hem bij kan houden.
  • Losse bewegingen: Bij het spelen horen losse, vloeiende bewegingen, voornamelijk bochten en cirkels en een ontspannen lichaamstaal. Als u stress signalen bij uw hond ziet, strakke en gespannen bewegingen of de bewegingen worden heel langzaam en de hond verstijft, stop dan het spel.
Spel bij honden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *