Socialisatieperiode bij uw hond
De socialisatieperiode is een gevoelige periode in het leven van uw hond. Hierin maakt uw pup kennis en leert omgaan met allerlei levende wezens en verschillende voorwerpen. Dit zodat hij later niet bang hiervoor is en uitgroeit tot een stabiele en relaxte hond. De socialisatieperiode is onder te verdelen in twee fases:
– De primaire socialisatieperiode (3-12 weken). In deze periode is het ontzettend belangrijk dat uw pup al positieve ervaringen opdoet met mensen, honden, voorwerpen, andere dieren etc.
– De secundaire socialisatieperiode (12 weken – 6 maanden) wordt ook wel angstfase genoemd. In de angstfase is uw hond niet meer nieuwsgierig en onderzoekend als eerst, maar kan juist angstig zijn. Belangrijk is om te zorgen dat het gene wat uw pup in de primaire socialisatiefase geleerd heeft behouden blijft. Dit betekent dat u dus nog steeds door moet gaan met het socialiseren van uw pup.
Bij het socialiseren van uw pup moet u opletten dat u het tempo van uw pup aanhoudt en hem niet gaat overprikkelen. Socialiseren betekent positieve associaties maken. Het kan alleen een positieve associatie zijn als uw pup dit ook als dusdanig heeft ervaren. Daarom is het van belang om uw hond goed te kunnen ‘lezen’ en weten wanneer deze angst of stress ervaart en niet over zijn grenzen heen te gaan. Na de 6 maanden gaat uw hond over in de pubertijd.
Wilt u graag met uw pup een goede start maken? Schrijf u in voor de puppycursus van Dog Minds of meld u aan voor privélessen!
Socialisatieperiode bij uw hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *