Kunt u angst bij uw hond bevestigen wanneer u hem steunt?
Kunt u angst bij uw hond bevestigen wanneer u hem steunt?
Hierbij is het belangrijk om te kijken naar emotie en gedrag en dat dit twee verschillende dingen zijn. Gedrag kan voortkomen uit angst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hond die uitvalt naar een andere hond, omdat hij bang is. Hij ervaart angst (emotie) en valt vervolgens uit (gedrag). Gedrag kan beloond worden, maar angst (een emotie) kunt u niet belonen. Angst ervaart een hond in een voor hem vervelende, enge situatie en het is niet mogelijk dat u zijn angst beloont, wanneer u een positieve ervaring voor uw hond creƫert. U kunt het juist wel verergeren door uw hond te negeren, forceren of zelfs boos te worden. U laat dan zien aan uw hond dat u hem geen steun bied en dat hij er alleen voor staat. Als uw hond bang is mag u hem wel ondersteunen en laten weten dat u ervoor hem bent. U kunt hem niet nog banger maken door ondersteuning te bieden. Hierdoor kan hij zich juist al een stuk prettiger voelen en minder negatieve stress ervaren! Wees zelf een stabiele baken voor uw hond. U hoeft hem niet te gaan betuttelen of overdreven te reageren, maar blijf rustig en erken wel de angst die uw hond ervaart. Aai uw hond, praat zoals u normaal doet en als hij dit wil, laat hem dicht bij u of op schoot.
Heeft u een angstige hond? Het is heel belangrijk dat u hier goede begeleiding voor zoekt van een gediplomeerd hondengedragstherapeut om uw hond stapsgewijs te helpen minder tot geen angst te ervaren, zodat hij beter in zijn vel zit. Dog Minds kan u hierbij helpen. Voel u vrij om contact op te nemen!
Kunt u angst bij uw hond bevestigen wanneer u hem steunt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *