Trigger stacking: wat betekent dit voor uw hond?
Denkbeeldig emmertje
Stelt u zich voor dat uw hond een denkbeeldig emmertje met zich meedraagt. Dit emmertje vult zich gedurende de dag met negatieve en/of positieve stress door situaties die uw hond meemaakt. Uw hond krijgt te maken met bepaalde prikkels. Deze stapelen zich op wanneer uw hond wordt blootgesteld aan een aantal prikkels tegelijk, of de een na de ander. Elke extra prikkel “stapelt” zich op de vorige, waardoor het stress/opwinding niveau stijgt en uw hond dichter bij zijn ‘’coping’’ drempel komt. Met name negatieve stress zorgt ervoor dat de emmer van uw hond zich sneller vult en overloopt. Als uw hond wordt blootgesteld aan genoeg van zijn triggers in één keer zal hij in de vecht, vlucht of bevriezing modus gaan.
Opstapeling triggers
Sommige triggers zullen uw hond dichter bij het overlopen van zijn emmertje brengen dan andere, afhankelijk van hoe stressvol hij die specifieke prikkel vindt. Sommige prikkels kunnen zelfs genoeg zijn om het emmertje van uw hond over te laten lopen als ze als enige optreden. De prikkels hoeven niet allemaal tegelijk aanwezig te zijn om triggerstapeling te veroorzaken. Wanneer uw hond wordt blootgesteld aan een bepaalde prikkel, activeert zijn lichaam een hormonale en neurologische reactie op de stress of opwinding die hij ervaart. Aangezien de fysieke en mentale effecten van stress en opwinding tot 48 uur na een stressvolle gebeurtenis kunnen aanhouden, kan er zelfs sprake zijn van triggerstapeling wanneer uw hond wordt blootgesteld aan een aantal triggers verspreid over een periode van uren of zelfs dagen.
”onvoorspelbaar” gedrag
Trigger stacking verklaart waarom honden soms onvoorspelbaar kunnen lijken rond bepaalde prikkels. Wanneer een hond opeens uitvalt kan een eigenaar verbaasd reageren, omdat de hond ‘’meestal prima’’ is in die situatie. In feite heeft de hond de situatie altijd al stressvol gevonden, maar er zijn gewoon niet eerder genoeg triggers aanwezig geweest om het emmertje van uw hond over te laten lopen. Gecombineerd met voldoende extra triggers, is het scenario genoeg geworden om een agressieve reactie uit te lokken.
Hoe kan uw hond zijn denkbeeldige emmertje legen?
Het is belangrijk dat uw hond voldoende zijn denkbeeldige emmertje kan legen om te voorkomen dat deze te vol wordt en overloopt. Weet bijvoorbeeld waar de grenzen van uw hond liggen, herken zijn stress signalen, herken situaties waarin u weet dat uw hond gespannen kan raken en geef uw hond de tijd om tot rust te komen en te herstellen van bepaalde dingen.
Trigger stacking: wat betekent dit voor uw hond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *