Bezitsagressie bij honden
Verdedigen bezit
Het betekent dat een hond zijn bezit wil verdedigen en hierbij agressie inzet om dit te kunnen verwezenlijken. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een speeltje, een kauwbot of voerbak (we spreken in het laatste geval over voernijd). Wat het ook is, uw hond vindt het belangrijk om te verdedigen. Bezitsagressie kan gericht zijn naar u als eigenaar of juist alleen naar uw partner of een andere hond.
Dominant?
Een onjuiste gedachte over bezitsagressie is dat de hond dominant is. De reden dat uw hond bezitsagressie inzet komt omdat hij zich zeer bedreigd voelt en agressie als enige hulpmiddel ziet om zijn bezit te verdedigen. Bezitsagressie inzetten heeft helemaal niet als doel om u of iemand anders te overheersen, maar omdat hij bang is dat iets van hem wordt afgepakt.
”Wat je hebt mag je houden”
In de hondenwereld geldt ”wat je hebt mag je houden”. Alleen is dit niet altijd praktisch bij een huishond. Belangrijk is dus dat uw hond van jongs af aan al aanleert dat uw aanwezigheid bij zijn voerbak of kluif altijd iets leuks oplevert en dat u niet zomaar dingen afneemt. Hiermee kunt u vóórkomen dat uw hond bezitsagressie gaat ontwikkelen.
Vóórkomen of herstellen
Heeft uw hond onverhoopt al bezitsagressie ontwikkeld? Dan is het van belang om het vertrouwen terug te winnen bij uw hond dat u niet zomaar iets van hem afpakt.
Wat u in ieder geval nooit moet doen is zomaar dingen wegpakken bij uw hond en gaan straffen. Luister naar de signalen die uw hond afgeeft, zoals verstijven, wegdraaien van u (met kop of hele lijf), weglopen van u met het bot en/of erop gaan liggen, grommen, snauwen en bijten. Wanneer u hier niet naar luistert bestaat er een grote kans dat uw hond voortaan (sneller) zwaarder geschut gaat inzetten en bent u nog verder van huis.
Hulp nodig?
Wilt u weten wat u kunt doen om te vóórkomen dat uw jonge hond bezitsagressie ontwikkeld of wat u kunt doen om het te verhelpen bij uw hond? Neem contact op met Dog Minds!
 
Bezitsagressie bij honden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *