Wanneer kan ik volledig stoppen met het geven van beloningen aan mijn hond?
Wanneer kan ik volledig stoppen met het geven van beloningen aan mijn hond?
Een vraag die sommige hondeneigenaren aan mij stellen. Het korte antwoord hierop is: nooit.
Waarom leg ik hieronder aan u uit:
Sommige hondeneigenaren met een puppy vinden dat ze wel heel veel moeten belonen en hopen dat dit niet meer hoeft als de hond volwassen is. Tegen die tijd vinden ze dat hij het maar ‘’gewoon’’ moet kunnen.
Met een puppy beloont u heel veel, omdat uw pup nog alles moet leren en u wilt dat het gewenste gedrag herhaald wordt.
Volwassen hond motiveren
Maar een volwassen hond moet ook gemotiveerd zijn om naar u te luisteren. Honden zijn namelijk opportunistisch en leggen associaties met bepaalde dingen. Bijvoorbeeld wanneer uw hond weet dat hij voor het direct hier komen altijd iets lekkers krijgt, dan is er grote kans dat uw hond bij u terugkomt als u hem roept (zelfs als er bijvoorbeeld een jogger aan komt). Er moet dus iets positiefs zitten aan het feit dat uw hond naar u luistert.
Moet uw hond maar ”gewoon” luisteren?
Het is een groot misverstand dat er soms nog gedacht wordt dat een hond maar ‘’gewoon’’ moet luisteren. Stelt u zich namelijk voor dat u opeens niet meer uw salaris krijgt als u werkt? Heeft u dan nog alle motivatie om naar uw werk te blijven gaan? Waarschijnlijk niet meer.
Dit is dus iets om bij stil te staan met het trainen van uw hond. Want wanneer er nooit meer iets tegenover staat bij het netjes terug komen, zitten, af liggen, naast lopen etc. waarom zou uw hond dit dan nog altijd perfect blijven uitvoeren?
Variabel belonen
Als uw hond volwassen is (en al heel goed luistert) volstaat het vaker ook om variabel te gaan belonen. Dit betekent dat u niet voor iedere opdracht die uw hond uitvoert een beloningsbrokje geeft, maar bijvoorbeeld de eerste keer wel, tweede keer niet, derde en vierde wel, vijfde niet en zesde wel. Omdat uw hond af en toe toch nog iets krijgt, zal hij nog gemotiveerd zijn om te doen wat u van hem vraagt. Er bestaat namelijk nog een degelijke kans dat hij iets lekkers krijgt. Wel zou ik altijd met stem blijven belonen (ook op de momenten dat u geen brokje geeft, maar wel tevreden bent).
Situatie waarin de hond zich bevind belangrijk om rekening mee te houden
Het ligt ook echt aan de situatie waarin de hond zit. Als u weet dat uw hond graag achter konijnen aan gaat bijvoorbeeld dan mag u iedere keer een beloningsbrokje geven als hij netjes bij u terugkomt. Dit is dan namelijk voor hem een super moeilijke situatie en daar moet u echt een hoge beloning tegenover zetten (alleen stembeloning is dan vaak niet voldoende). In situaties waarin uw hond minder moeite heeft kunt u zo af en toe een beloningsbrokje geven. Daarom zorg ervoor ook als uw hond al volwassen is, dat u altijd beloningsbrokjes op zak hebt en goed voorbereid bent.
Wanneer kan ik volledig stoppen met het geven van beloningen aan mijn hond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *