Vuurwerk angst
Het einde van dit jaar begint snel te naderen. Voor veel honden is de periode waarin we nu zitten niet leuk, omdat zij angst ervaren van het vuurwerk wat al op veel plaatsen veelvuldig wordt afgestoken. En het toppunt is natuurlijk met de jaarwisseling.
De angst voor vuurwerk kan zich op verschillende manieren uiten bij honden. De hond kan bijvoorbeeld volledig in paniek raken en willen vluchten, in een hoekje met een lage houding trillend wegkruipen, onrustig door het huis hijgend rondlopen en sommige honden gaan juist rennen en blaffen om het vuurwerk weg te jagen.
Heeft u een hond met angst voor vuurwerk, maar nog geen hulp ingeschakeld? Hieronder staan een aantal tips om enigszins verlichting te brengen bij uw hond voor de naderende jaarwisseling (let wel, het lost het probleem hiermee niet op! Daarvoor is echt een traject van gedragstherapie nodig)
Wat kunt u voor nu in ieder geval doen tijdens de komende jaarwisseling? πŸ‘‡
– Laat uw hond niet alleen!
– Sluit de gordijnen en laat het licht aan. Op deze manier ziet uw hond het vuurwerk niet.
– U kunt eventueel de radio of televisie aanzetten, om het geluid van het vuurwerk wat te overstemmen (let wel op dat het een zender is zonder vuurwerk)
– Blijf zelf kalm, negeer uw hond zeker niet en bied uw hond ondersteuning aan als hij/zij hier om vraagt. Door uw hond te steunen kunt u ervoor zorgen dat uw hond zich al iets prettiger en veiliger voelt.
– CreΓ«er een plekje voor uw hond, waar hij/zij zich veilig voelt.
– U kunt uw hond ter afleiding een lekkere kluif geven.
– Laat uw hond goed (aangelijnd) uit op momenten dat er geen vuurwerk is. Als er al veel vuurwerk wordt afgestoken kunt u uw hond beter in de tuin zijn/haar behoefte laten doen.
– U kunt ook rond de jaarwisseling ergens anders heen gaan met uw hond, waarvan u weet dat op die plaats heel weinig tot geen vuurwerk is.
Heeft u de indruk dat uw hond bang is van vuurwerk? Schakel voor het volgende jaar zo snel mogelijk hulp in van een gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut. Dog Minds kan u stapsgewijs helpen om te zorgen dat uw hond minder of niet meer bang isπŸ•
Vuurwerk angst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *