Wist u dat hondengedragstherapeut (en instructeur) geen beschermd beroep is? 
Wist u dat hondengedragstherapeut (en instructeur) geen beschermd beroep is?
Dit betekent dat als bijvoorbeeld uw buurman op een dag besluit ‘’hondengedragsdeskundige’’ te willen zijn hij gewoon een bordje voor zijn deur mag hangen met deze bewering, ondanks dat hij helemaal geen gedegen opleiding hiervoor heeft gevolgd. Hij denkt het wel te weten want hij heeft zelf altijd honden gehad, hoe moeilijk kan het dan zijn…..?

Niet geschoolde gedragstherapeuten

Zogenaamde ‘’hondengedragsdeskundigen’’ geven geregeld achterhaalde adviezen wat echt mentaal en fysiek schadelijk kan zijn voor uw hond. Deze adviezen zijn vaak gebaseerd op de achterhaalde dominantie theorie en het doel is gedrag snel onderdrukken (quick fix) en daarmee lijkt het ‘’opgelost’’, maar er wordt niet gekeken naar wat de onderliggende oorzaak van het gedrag is en welke emoties een rol spelen bij uw hond. Het welzijn van de hond wordt compleet genegeerd.

Geen fijne uitkomst
Het resultaat? Een hond die door onderdrukking en dwang misschien (tijdelijk) luistert, maar doodongelukkig is en u helemaal niet meer zal vertrouwen. Daarnaast is het probleem niet daadwerkelijk opgelost en zal waarschijnlijk (heftiger) terugkomen en/of er ontwikkelt zich daarnaast nog ander ongewenst waardoor u nog verder van huis bent na de zogenaamde ‘’hulp’’.
Het is kwalijk dat dit soort trainers nog rondlopen anno 2024, want ze laten een hoop schade achter die de daadwerkelijk geschoolde gedragstherapeuten dan moeten opruimen.
Train met uw hond op een positieve manier
U kunt het gedrag van uw hond echt op een positieve wijze veranderen (een moderne en wetenschappelijk bewezen manier) waarbij de band tussen u en uw hond alleen maar sterker wordt! Een permanente verandering in gedrag kan niet binnen een week geregeld zijn, het kost tijd, aanpassingen en u zult flink moeten trainen met uw hond maar het resultaat is 100x beter want u hebt dan een hond die gelukkig is én waarbij het gedrag aanzienlijk verbeterd is 😊

Erkende opleiding hondengedragstherapeut en instructeur
Mijn opleiding tot kynologisch instructeur en gedragstherapeut heb ik bij DogVision gevolgd. Dit is een erkende 4 jarige HBO opleiding met een wetenschappelijke invalshoek. Naast dat een gediplomeerd honden instructeur en gedragstherapeut een gedegen opleiding dient te hebben gevolgd is het ook belangrijk om je te blijven nascholen. Zelf ben ik door de NVGH geaccrediteerd als kynologisch gedragstherapeut en bij de SPPD als kynologisch instructeur. Om lid te kunnen zijn van deze beroepsverenigingen is (naast het juiste diploma) het een vereiste dat je nascholingen blijft volgen ieder jaar. Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied en kan ik hond en eigenaar altijd op de beste manier helpen.
Loopt u ergens tegenaan met uw hond? Voel u vrij om contact op te nemen met Dog Minds, uw hond verdient namelijk de allerbeste hulp! 🐾
Wist u dat hondengedragstherapeut (en instructeur) geen beschermd beroep is? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *